Хто скасовує реформу?

Хто скасовує реформу?

Вчора, 25 вересня 2017 року відбулась подія, яка досі не мала місце і, сподіваємось, більше не матиме.

О 9:30 на ґанку будівлі Міністерства юстиції України за адресою: м. Київ, вул. Січових стрільців, 73 зібралися 19 з 24 допущених до кваліфікаційного іспиту кандидатів у приватні виконавці. Порушивши встановлений Порядок допуску до професії приватного виконавця, Тимчасова кваліфікаційна комісія приватних виконавців (ТККПВ) оголосила про те, що іспит проводитиметься зі змінами, які набули чинності напередодні в п’ятницю. Згідно з новим порядком, зокрема, скорочено час на проходження першого етапу зі 150 хвилин (на 100 питань) до 120 хвилин. Крім того, оновлений Порядок передбачає мінімальний прохідний бал на третьому етапі – 15 балів. Варто зауважити, що серед тих хто уже отримав посвідчення приватного виконавця (94 особи), більшість цьому критерію не відповідає. Водночас, слід відзначити високий професійних рівень діючих наразі приватних виконавців. Це означає, що кількість осіб, що успішно складатимуть іспит в майбутньому, значно скоротиться, якщо ТККПВ також не дотримуватиметься оновленого Порядку. Нагадаємо, він передбачає, що мінімальна оцінка за кожним з п’яти критеріїв не може бути менше 1. Таким чином, мінімальна кількість балів, яку кандидат може здобути на третьому етапі, складатиме 5 балів.

За результатами першого етапу іспиту, що відбувся 25.09.2017, жоден з претендентів не подолав мінімальний бар’єр у 35 балів. Так, найнижчий показник становив 11 балів, а найвищий – 30. Для порівняння, нагадаємо: позаминулий іспит, так званої “чорної групи”, що відбувся влітку, також викликав резонанс тим, що в соціальній мережі кандидати заявляли про те, що абсолютно всі питання були надскладними. Тоді представники Мін’юсту підтвердили той факт, що питання в системі “відкалібровані” по складності однак заперечили можливість ручного втручання в систему. Серед 19-ти представників т.зв. “чорної групи”, через складність питань, аж 8 претендентів не подолали перший етап. Ще 11 були допущені до проходження другого етапу.

Водночас, кандидати, які складали іспит 25 вересня повідомляють, що питання під час їхнього іспиту були різні, з різних галузей права та різні за складністю. Одна із претендентів пояснила, що під час проходження тестування, одне з питань мало три варіанти відповіді замість чотирьох. При тому, один із варіантів містив одночасно дві відповіді. Вона звернулась до “технічного спеціаліста” та повідомила про помилку. За кілька хвилин спеціаліст виправивши помилку на своєму комп’ютері, повідомив про можливість продовження тестування. Така сама помилка в такому самому питанні виникла у ще однієї претендентки, яка так само звернулася до спеціаліста. Також, у декількох кандидатів відбувались збої, в тому числі, з повним виходом із системи.

Одразу після провального іспиту, кандидати повернулись в мармурову залу, де відбувався іспит і поставили питання членам ТККПВ як так могло статися. На запитання щодо ручного виправлення системної помилки, технічний спеціаліст одразу заперечив наведений факт. У підсумку, члени ТККПВ погодились з тим, що ймовірно мав місце технічний збій системи і заступник голови комісії Андрій Потьомкін пообіцяв негайно вирушити до ДП “Національні інформаційні системи” для з’ясування усіх обставин та про результати повідомити кожного кандидата телефоном. Також кандидатам було запропоновано скласти колективне звернення. Таке звернення кандидати склали безпосередньо в холі Міністерства, направивши його поштою а також вкинувши у скриню для вхідної кореспонденції, що знаходиться в приміщенні Міністерства за адресою: м. Київ, пров. Рильський, 10.

Однак, до кінця дня жодному з кандидатів не зателефонували, а наступного дня на сайті Міністерства юстиції з’явилось оголошення про прийняте комісією рішення – відмовити у видачі посвідчення всім кандидатам, тобто визнати, що вони іспит не склали.

Після публікації оголошення, деякі з кандидатів приїхали до Міністерства з метою зустрічі з представниками ТККПВ.
В ході аудієнції, секретар комісії Віталій Чепурний повідомив що у зв’язку з тим, що колективне звернення до Мін’юсту не надійшло, комісія у відповідності до чинного Порядку мала ухвалити рішення. Також він запевнив що після надходження звернення можливий перегляд ухваленого рішення. Ще один екземпляр звернення було вручено йому особисто.

Наразі, кандидати в приватні виконавці, яких позбавили права на чесний іспит налаштовані рішуче. Зокрема, у соцмережах лунали пропозиції щодо звернення до Нацполіції, підготовки адміністративних позовів та інших, більш радикальних заходів.

Також, професійна спільнота звернулась по допомогу до Асоціації правників України, Центру комерційного права та інших організацій а також народних депутатів. Очікується, що днями буде проведено спільну зустріч кандидатів, що не змогли скласти іспит через збій а також інших майбутніх кандидатів, чинних приватних виконавців з представниками Міністерства юстиції за посередництва Асоціації правників України, адміністрації Інтернет-проекту “Приватні виконавці” та інших громадських формувань. Метою зустрічі буде обговорення можливих шляхів подолання кризової ситуації, що склалася. Адміністрація пабліку у соцмережі обіцяє повідомити деталі заходу уже 27 вересня.

Про автора

Інформаційна служба administrator

2 коментарі

Виталий СавкоОпубліковано10:16 am - Вер 27, 2017

Как непосредственный участник выше описанной акции, подтверждаю правдивость написанного и могу добавить, что каждый участник экзамена от 25.09.17 имел уровень подготовки? позволяющий отвечать на тестовые задания не дочитывая вопрос и варианты ответов (кандидаты знали наизусть не только ответы, но и вопросы). Большинство вопросов на экзамене совпало у сдававших и ответы были проверены в НПА в процессе написания жалобы в коридоре ведомства (запомнить 100 вопросов не так сложно для человека с высшим образованием). Для каждого сдававшего был большим сюрпризом набранный низкий бал, что свидетельствует о явном сбое в программе. Также следует отметить, что некоторые вопросы в тестах не имели правильного ответа, что было проверено после окончания экзамена в НПА, а в некоторых вопросах были представлены варианты ответов, без учета изменений в законодательстве. Остается открытым вопрос, почему обнаружив очевидное нарушение порядка допуска к профессии частного исполнителя, комиссия приняла «холодное решение» – отказать в допуске к профессии, людям.(фактически новой крови в системе), которые уже несколько месяцев строят свою судьбу, тратят деньги и время и действительно хотят помочь построить в Украине правовое европейское государство.

романОпубліковано7:15 pm - Вер 28, 2017

Шановні міністерство юстиції та тимчасова кваліфікаційні комісія приватних виконавців дана реформа має як і багато позитивні так і багато прогалин. 1 прогалини а саме, чому такий високий критерій до відбору на приватного виконавця-немовби він суддя, освіта вища само собою, стаж роботи у галузі права та в органах два також, курси так згоден , але чому екзамен тільки в Києві , чому він трирівневий, чому необхідно застрахувати свою діяльність не менше перепрошую аж на 100 000 та на суддів в Україні легше потрапить на роботу чим на приватного виконавця, тобто люди які прагнуть покращити виконання виконавчих документів та стягнення міліонних боргів, які державні виконавці як корупційні некваліфіковані особи нездатні це зробити, то люди які зважилися на приватного виконавця мають перепрошую пройти усі кола а да під іменем Мінюст, та що це пан Петренко за клуб собі зробив ми в Європу ідем, чи ,,,,…….

Напишіть відгук